درباره ما  |  ارتباط با ما  |  RSS  |  آرشیو  |  1403-10-02  |  2024-12-22  |  بروز شده در: 1403/10/02 - 02:36:5 FA | AR | PS | EN
محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان            با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد            اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست            بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد             ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش            بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید            حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود            بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان             حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند            سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان            شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید            تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی             بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه            خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است             امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند            






تاریخ نشر: 1396/10/28 - 09:50:4
تعداد بازدید: 1173
با دوستان خود به اشتراک بگذارید

خط آهن تلایو به ریاض؛ ابعاد و اهداف
خط آهن تلایو به ریاض؛ ابعاد و اهداف

رژیم صهیونیستی با احداث خط آهن "حیفا ـ بیسان ـ اردن" سعی دارد تا کشورهای عربی را از طریق اردن به بندر حیفا متصل و خود را به مرکز منطقه ای ترانزیت دریایی تبدیل کرده و از این طریق سود اقتصادی کلانی را به دست آورد. در قلب این ابتکار این استدلال نهفته است که اسرائیل به پل زمین از اروپا و دریای مدیترانه به اردن و کشورهای شرق تبدیل خواهد شد که از طریق اردن کالا و مسافر می تواند به عراق و خلیج فارس انتقال یابد. در واقع اردن به عنوان دروازه تجارت با عربستان سعودی، عراق و سایر کشورهای عربی عمل می کند.    

 

 اسرائیل در طول سالهای گذشته تلاش فراوانی برای برقراری ارتباط با برخی دولت‌های عربی همچون عربستان سعودی، امارات و بحرین و تشدید روندهای عادی‌سازی روابط از حالت پشت پرده و غیررسمی به شکل علنی و دیپلماتیک را آغاز کرده است. در این میان برقراری اتصالات جاده‌ای و ترانزیتی میان فلسطین اشغالی و همسایگان می‌تواند نقش عمده ای در این زمینه ایفا کند. در همین راستا طی ماه‌های گذشته ئسرائیل کاست، وزیر حمل و نقل و اطلاعات کابینه رژیم صهیونیستی، طرح ایجاد خط آهن مشترک با اردن و عربستان برای حمل و نقل کالا و مسافر را بارها مطرح کرده است.

این خط آهن که وزیر صهیونیستی از آن با عنوان «راه صلح منطقه‌ای» یاد کرده، قرار است که در فاز نخست از طریق ساخت یک مسیر جدید بین دره یزرعیل در جنوب شرقی حیفا تا بت شین یا بیسان در نزدیکی مرز اردن، اردن و تشکیلات خودگردان فلسطین را به بندر حیفا در جوار دریای مدیترانه پیوند دهد. در نهایت این طرح قرار است که با عبور از گذرگاه شیخ حسین، حد فاصل فلسطین اشغالی و اردن ، شهر اربد اردن به شهر دمام عربستان ختم شود. هدف اصلی آن است که کالاها و مسافران از طریق قطار از خلیج فارس به بندرهای اشدود و حیفا در جوار مدیترانه و از آنجا به اروپا انتقال یابند.

مع الوصف اکنون این پرسش مطرح است که مهمترین اهداف و مزایای تل آویو از پیشبرد این پروژه چیست؟

 

خروج از انزوای منطقه ای

رژیم صهیونیستی به دنبال یافتن راهی برای برون رفت از انزوای روز افزونی است که با آن دست و پنجه نرم می‌کند. تحولات غرب آسیا در طول سال‌های پس از شکست تل آویو در دو جنگ 2006 با حزب الله و جنگ 2009 با غزه و همچنین بروز تحولات بیداری اسلامی عمدتاً به زیان رژیم صهیونیستی و در راستای قدرت‌گیری جریان مقاومت پیش رفته است. این روند با روی کار آمدن ترامپ سرعت بیشتری نیز یافته است چرا که اعلام یکسویه پذیرش بیت المقدس از سوی آمریکا نه تنها به سود اسرائیل نشد بلکه عملاً منجر به تخریب روند مذاکرات سازش و تشدید احساسات ضدصهیونیستی در میان جوامع مسلمان منطقه شد. در این شرایط تل آویو برای نجات از تنگ تر شدن حلقه محاصره بر آن است تا با بهره‌گیری از شکاف و اختلافات موجود در میان دولت های اسلامی بویژه اختلافات دولت های سرسپرده عربی با ایران، روند عادی سازی روابط با این دولت ها را با سرعت بیشتری پیش ببرد. بر این اساس گسترش مناسبات اقتصادی از مسیرهای مختلف با دولت های عربی حاشیه خلیج فارس بویژه ریاض که با فشار آمریکا در مسیر عادی سازی روابط با اسرائیل حرکت می کند، می تواند به عنوان عامل پیشران و موتور محرک روند عادی سازی روابط عمل کند.

 

مزیت های اقتصادی

اهداف اقتصادی بخش دیگر توجه مقامات صهیونیستی را برای ساختن هرچه زودتر این خط ترانزیتی به خود اختصاص داده است. رژیم صهیونیستی با احداث خط آهن "حیفا ـ بیسان ـ اردن" سعی دارد تا کشورهای عربی را از طریق اردن به بندر حیفا متصل و خود را به مرکز منطقه ای ترانزیت دریایی تبدیل کرده و از این طریق سود اقتصادی کلانی را به دست آورد. در قلب این ابتکار این استدلال نهفته است که اسرائیل به پل زمین از اروپا و دریای مدیترانه به اردن و کشورهای شرق تبدیل خواهد شد که از طریق اردن کالا و مسافر می تواند به عراق و خلیج فارس انتقال یابد. در واقع اردن به عنوان دروازه تجارت با عربستان سعودی، عراق و سایر کشورهای عربی عمل می کند.

در حال حاضر ترکیه نیز از طریق بندر حیفا واقع در فلسطین اشغالی کالاهای خود را به منطقه خلیج فارس می‌فرستد و نزدیک به 25 درصد از کالاهای ترکیه از این بندر و از طریق اردن به خلیج فارس ارسال می‌شود که عمدتاً به دلیل وجود جنگ و ناامنی در سوریه می‌باشد که مسیرهای انتقال کالا از این کشور را بی رونق کرده است و بر عکس حجم ترانزیت کالا بین اسرائیل و اردن طی پنج سال گذشته در ایستگاه حمل و نقل شیخ حسین به میزان 65 درصد افزایش یافته و تعداد کامیون ها تقریبا چهار برابر شده است.

 

اهرم فشاراسرائیل به کشورهای عربی

وجود چنین خط و مناسباتی، می تواند ابزار دست اسرائیل باشد  تا هرگاه که شرایط اقتضاء نمود کشورهایی را  که خط آهن در آنها امتداد می یابد، تحت فشار قرار دهد. اگرچه اسرائیل تا حد ممکن – بویژه در شرایط حاضر که در تنگنا قرار دارد- دست به چنین اقدامی نخواهد زد؛ اما در هر صورت چنین امکانی را خواهد داشت. 

 

موانع و محدودیت ها

اجرایی شدن این طرح اما با موانع و محدویدت های گوناگونی رو به رو است.

نخست: اینکه در شرایط کنونی بجز دو کشور اردن و مصر سایر کشورهای عربی هنوز به طور رسمی موجودیت اسرائیل را به رسمیت نشناخته‌اند و این امر بدین معناست که برقراری روابط تجاری تنها پس از عادی سازی روابط سیاسی و دیپلماتیک قابل اجرایی شدن داشته باشد که در شرایط کنونی و تا آینده میان مدت نیز چنین چیزی قابل تصور نیست. تشدید بحران فلسطین و اقدامات تجاوزکارانه رژیم صهیونیستی در حق فلسطینیان که با حمایت تام و همه جانبه واشنگتن صورت می گیرد چشم انداز مناسبات گروه های فلسطینی و اسرائیل را رو به سوی درگیری و مخاصمه نشان می دهد. از طرف دیگر اگرچه می توان اذعان کرد که برخی دولت های عربی به رهبری عربستان سعودی و امارات متحده نسبت به عادی سازی روابط با اسرائیل و برقراری روابط دیپلماتیک، نظامی و اقتصادی همسویی لازم را دارند اما این امر را به هیچ وجه معرفی کننده دیدگاه مردم این کشورها نیست.

دوم: متقابلاً کشورهای عربی ذیل این خط، نیز این امکان را دارند که در شرایط مورد نظر، از طریق قطع ارتباطات، اسرائیل را از مزایای این پروژه محروم نمایند.

سوم: این خط آن که در کشورهای عربی امتداد می یابد، می تواند توسط گروه‌های مختلف که با اسرائیل دشمنی دارند- اعم از شهروندان خود این کشورها و یا حتی دیگر کشورها- و یا مخالفان حکومتهای حاکم در این کشورها، براحتی نا امن گردند. اسرائیل هیچگونه کنترلی نمی تواند در این رابطه داشته باشد.

چهارم:  نظر به اینکه حکومتهای در این کشورها فاقد مشروعیت مردمی می باشند و می توان گفت دیر و یا زود جای خود را به حکومتهای مردمی می دهند، در این صورت ، حکومتهای جدید، بعید است که نظر مثبتی به مناسبات با اسرائیل داشته باشند.  

 

لینک مطلب: https://www.ansarpress.com/farsi/9278


تگ ها:






*
*

*



نیز بخوانید

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه


سابقه واشنگتن در تعامل با تروریزم


اتحادیه اروپا؛ مانع جدید در روند صلح ارمنستان با آذربایجان؟


داعش در افغانستان جسورتر شده است


جایگاه ایران در آبنده سوریه چیست؟


ترور خلیل‌‌الرحمان حقانی؛ چند ابهام و یک اتهام


سقوط اسد، خاورمیانه به کام افراطگرایی


آیا ایران فرماندهان و نیروهایش را از سوریه خارج می‌کند؟


افزایش تقویت روابط با حکومت طالبان از سوی چین


آیا زمان برقراری آتش بس در غزه فرا رسیده است؟


ترس بزرگ پاکستان از شبکه حقانی


بازی پاکستان با کارت مهاجران علیه طالبان


بعد از آتش بس در لبنان؛ پیروز جنگ کیست؟


آیا حکومت طالبان به رسمیت شناخته می شود؟


هدف ایران از آمادگی های نظامی چیست؛ عملیات یا تبلیغات؟


کوتاهی دولت پاکستان در جلوگیری از کشتار شیعیان


کودتای خاموش بایدن علیه ترامپ


دورنمای ائتلاف چین و پاکستان علیه تروریزم فعال در افغانستان


خطر برهم خوردن رفاقت ترامپ با نتانیاهو


بازی امریکا و چین در زمین افغانستان


علت تعلل ایران در انجام عملیات وعده صادق 3 چیست؟


چهره های ضد ایران و طالبان در کابینه ترامپ


علت کشیده شدن ترامپ به سوی افغانستان چیست؟


بازی با کارت هند از دولت غنی تا حکومت طالبان


دولت جدید ترامپ و افغانستان؛ تقابل یا تعامل با طالبان؟





پربازدیدها
پربحث ها


اخبار تازه را در موبایل خود ببینید.

ansarpress.com/m



نظرسنجی

به نظر شما با پذیرفتن خط دیورند و مرز فعلی بین افغانستان و پاکستان توسط افغانستان، صلح در افغانستان برقرار میشود؟

بله

خیر

معلومـ نیست

مشاهده نتایج


آخرین خبرها

تعیین یک تا سه سال زندان؛ برای قاچاقچیان انسان

محدود بودن کمک‌های جهانی به افغانستان

با اجرای پروژه های بزرگ، افغانستان به خودکفایی میرسد

اوکراین با کمبود شدید نیرو رو بروست

بارسلونا در بازی بزرگ با اتلتیکومادرید شکست خورد

ادعای طالبان مبنی بر پیوستن اتباع تاجکستان به داعش

بدون تحصیل دختران، افغانستان به توسعه و شکوفایی نخواهد رسید

حقوق بشر در تعامل با طالبان اولویت داده شود

بازگشت نزدیک به ۷۶۰ هزار پناهجوی افغان از پاکستان

حکومت طالبان حقوق متقاعدین را پرداخت می‌کند

سرمایه گذاری بالای معادن طلای افغانستان

شمار شهدای نوار غزه به ۴۵ هزار و ۲۰۶ تن رسید

تلاش ها برای بهره‌برداری از پروژه تاپی

بازی خطرناک اردوغان در سوریه و آینده تاریک خاورمیانه

خلیلزاد: زمان تغییر در پاکستان فرا رسیده است

امریکا در مسائل داخلی افغانستان دخالت نکند

امریکا: ایران نقشی در سوریه نخواهد داشت

تقابل با اتلتیکومادرید فاینل نیست

آمادگی ناتو برای جنگ علیه روسیه

امریکا برنامه‌ی موشکی پاکستان را برای خود تهدید می داند

داعش در افغانستان بی ریشه و منفور است

دولت سوریه تحت کنترول ایران و روسیه نبود

حضور تحریک طالبان پاکستانی در افغانستان یک ادعا است

بسته شدن ۱۲ رسانه طی یک سال از سوی طالبان

امیدوارم ترامپ روابط عربستان و اسراییل را عادی کند


خبرهای پزشکی


خبرگزاري انصار ©  |  درباره ما  |  ارتباط با ما  |  نسخه موبایل  |  پیوندها  |  طراحى و پشتيبانى توسط: شركت شبكه نگاه
استفاده از مطالب اين سايت با ذكر منبع (لينك سايت) مجاز است.